64C322E1 DE63 4480 A255 425315AED9E6

KOTA KINABALU - Jabatan Mineral Geosains (JMG) Sabah mengesahkan pihaknya sudah mengambil sampel lumpur hasil 'muntahan' daripada letusan volkano lumpur yang berlaku di kawasan Taman Hidupan Liar Tabin, Lahad Datu Ahad lalu.

Pengarahnya, Dr Frederick Francis Tating berkata, kerja mengambil sampel lumpur sudah dilakukan pada Selasa di lokasi berlakunya letusan volkano lumpur itu.

Menurutnya, JMG telah menjalankan siasatan di tapak lokasi volkano lumpur bagi menyiasat proses geologi, menilai kesan letusan dan sampel yang diambil hanya bahan lumpur untuk dianalisis.

"Strukturnya lembut tetapi likat dan berwarna kelabu gelap sama seperti lumpur biasa cuma ia dari bahagian bawah bumi. Perbezaannya adalah mungkin kandungan mineral dalam lumpur itu sendiri.

"Biasanya juga lumpur itu mungkin sedikit hangat ketika ia keluar tetapi bukannya cairan lava sebaliknya hanya lumpur semata-mata.

"Jadi semalam, kami sudah ambil sampel untuk dibawa ke Kota Kinabalu untuk dianalisa bagi mengetahui kandungannya dan prosesnya mungkin memakan masa kira-kira tempoh seminggu," katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Rabu.

Ditanya jika limpahan lumpur berkenaan boleh memberi kesan, Frederick berkata, risiko letusan volkano lumpur itu terhad di kawasan kawah utama sahaja.

"Maksudnya kawasan rebakan (muntahan lumpur) hanya di kawasan kawah, ia tidak merebak di tempat lain tetapi bahaya juga jika ada yang pergi ke kawasan lumpur berkenaan," katanya.

Beliau turut tidak menolak bahawa volkano lumpur itu mempunyai kandungan mineralnya yang tersendiri yang dikatakan baik untuk kesihatan kulit.

"Di negara luar seperti di Taiwan, Jepun atau di tempat kita sendiri di Pulau Tiga, Kuala Penyu ada amalan pengunjung mandi di kolam lumpur dan dikatakan untuk kebaikan kulit.

"Dari segi geologinya, mungkin ia adalah disebabkan kandungan mineral yang keluar dari bumi tetapi saya sendiri kurang pasti setakat mana manfaatnya.

"Cuma menurut hasil kajian kami sebelum ini, limpahan lumpur itu turut mengeluarkan gas metana seperti lumpur di Pulau Tiga memang ada gas," jelasnya.

Sumber: Sinar Harian

 

5DBA6C86 8C91 4A6B B91B 24BA15447A7D

IPOH: Kerajaan negeri mempertimbang cadangan mengeluarkan lesen khas kepada jurupandu geotapak terlatih di negeri ini, bagi memperluas peranan mereka dalam mengembangkan industri pelancongan.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan negeri, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi, berkata setakat ini tiada lesen khusus untuk jurupandu geotapak dan pihaknya mengakui ada kelompongan berhubung perkara itu.

"Walaupun secara rasmi belum ada satu kategori khusus untuk jurupandu itu, buat permulaan ini kita akan mengumpul data senarai jurupandu geotapak yang sudah dilatih dan mendaftarkan mereka sebagai jurupandu di bawah Perbadanan Taman Negeri terlebih dahulu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas merasmikan majlis penutup Program Reskill dan Upskill Kursus Asas dan Lanjutan Jurupandu@Geoguide> Geopark Lembah Kinta, di sini hari ini.

Hadir sama, Pengarah Cawangan Penyelarasan Operasi Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) Malaysia, Nizarul Ikram Abdul Rahim dan Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Perak, Nurmalis Musa.

Nolee Ashilin berkata, pihaknya kini berusaha mendapatkan pengiktirafan lesen bersesuaian terhadap jurupandu di peringkat Kerajaan Pusat sama ada melalui Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) atau Kementerian Pelancongan.

"Ini (lesen khas kepada jurupandu geotapak) satu perkara baharu yang akan kita fikirkan secara bersama dengan Kerajaan Pusat.

"Kita akan mencadangkan kepada pihak Persekutuan untuk mewujudkan satu kategori khusus," katanya.

Mengulas program hari ini, beliau berkata program membabitkan 50 peserta anjuran JMG dan KeTSA dengan kerjasama Perbadanan Taman Negeri itu lanjutan kepada kursus latihan asas Geoguide untuk Geopark Lembah Kinta yang diadakan sebelum ini.

Dalam pada itu, Nolee Ashilin berkata, Geotapak Lembah Kinta disambung pengiktirafannya selama tempoh lima tahun dan ia sesuatu yang mencabar untuk mengekalkan status itu berikutan membabitkan kawasan luas termasuk seluruh bandar raya Ipoh.

"Pemerhatian akan dilakukan dari semasa ke semasa untuk memastikan semua agensi terbabit dalam usaha memastikan geotapak ini dipelihara, disamping dijadikan sebagai sumber pendapatan khususnya penduduk setempat," katanya.

 

4BF4E2BA 091F 4C67 BA47 BF9BC7B54E27

IPOH - Tapak geologi Lembah Kinta berjaya mengekalkan status sebagai Geopark Kebangsaan buat kali kedua.

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Perak, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, perakuan semula itu telah diterima pada 20 Jun lepas daripada Jawatankuasa Geopark Kebangsaan bagi sesi 2021-2025.

Menurutnya, pengiktirafan itu adalah bukti komitmen tinggi kerajaan negeri bersama agensi lain dalam usaha mengekalkan dan memulihara warisan semulajadi di setiap geotapak di sebalik pembangunan sedia ada.

"Kita akui menghadapi cabaran besar dalam usaha mengekalkan dan memulihara setiap kawasan dalam Geopark Lembah Kinta ini kerana di dalamnya, kita punya satu bandar raya yang besar.

"Dengan adanya bandar raya sudah tentulah aspek pembangunan dan ekonomi itu wujud, jadi untuk mencari keseimbangan antara keduanya itu amatlah memerlukan usaha keras dan kerjasama semua pihak," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan majlis perasmian penutup program Reskill dan Upskill Kursus Asas dan Lanjutan Jurupandu@Geoguide Geopark Lembah Kinta di sini pada Ahad.

Hadir sama, Pengarah Cawangan Penyelarasan Operasi Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG), Nizarul Ikram Abdul Rahim; Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Perak, Nurmalis Musa dan Penasihat Pakar Geopark Lembah Kinta, Prof Emeritus Dr Mohd Shafeea Leman.

4F95EFDA 6FF1 49B1 8F70 D06C7415CE6B

PUTRAJAYA: Syarikat Malaysia perlu merebut banyak potensi besar dalam memenuhi trend permintaan produk teknologi tinggi berasaskan unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE).

Menteri Tenaga dan Sumber Ali, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, peluang ini wajar dimanfaatkan kerana harga mineral itu bakal melonjak besar dalam tempoh dua dekad kelak.

Bahkan ujarnya, jika dinilai trend semasa, pengeluaran sumber ini dijangka terus meningkat dan akan menjadi keperluan utama kepada ledakan bidang Revolusi Industri Keempat (4IR).

“Harga mineral ini juga bakal naik melebihi 700 peratus dalam tempoh 20 tahun akan datang,” katanya berucap pada perasmian Simposium Ke-10 NR-REE bertemakan ‘NR-REE: Khazanah Masa Depan, Sekarang atau Tiada’ itu, di sini hari ini.

Teks kenyataan beliau dibacakan oleh Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Rosli Isa 

Mengulas lebih lanjut, Takiyuddin berkata, trend harga galian itu juga didapati menokok pada setiap tahun ekoran permintaan tinggi dalam kalangan sektor pembuatan 4IR di seluruh dunia.

“Bahan mentah ini jika diproses boleh digunakan untuk kereta elektrik, komputer, telefon pintar, industri bateri, magnet berintensiti tinggi, pembuatan kaca dan banyak lagi produk,” katanya.

Beliau memberi contoh, situasi pengeluaran sumber NR-REE dunia pada ketika ini didominasi oleh China dengan anggaran sekitar 120,000 tan sehingga 168,000 tan direkod setiap tahun.

Malaysia pula jelasnya, hanya memanfaatkan pengeluaran sumber mineral dari jenis monazite dan xenotime iaitu produk sampingan dari perlombongan bijih timah dengan hanya 1,645 tan.

Berdasarkan harga semasa NR-REE global pada ketika ini, nilai pengeluaran secara kasar atau mentah yang kelaziman disebut sebagai carbonite sudah pun mencecah RM40,000 satu tan.

Justeru tegasnya, NR-REE dijangka menjadi sumber baharu ekonomi yang bernilai tinggi dan Malaysia perlu segera memanfaatkan mineral berkenaan untuk menjana pendapatan eksport.

“Saya yakin, negara kita mampu bersaing sebagai pemain utama di peringkat sejagat dalam pembekalan komoditi NR-REE terutamanya di peringkat rantau Asia Tenggara,” kata Takiyuddin.

Industri perlombongan mineral itu jika diteroka secara lestari, bukan sahaja menguntungkan Malaysia, malahan menarik minat ramai pelabur asing sebagai sumber bekalan selain dari China.  

Tambahan pula ujarnya, berdasarkan kajian di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 dari 2016 sehingga 2020 lalu, Malaysia dianggarkan memiliki 15.2 juta tan NR-REE bernilai RM741 bilion.

Potensi sumber ini tambah beliau, sudah dikenal pasti banyak terdapat di sekitar kawasan pedalaman Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Terengganu.

Sehubungan itu, pembangunan NR-REE di Malaysia akan menjadi peluang baharu yang harus digunakan sebaiknya oleh pihak kerajaan bagi merancakkan semula industri mineral negara. – UTUSAN

 

9FD2C8E5 DE92 4C26 AD89 7F0964D683EF

PUTRAJAYA, 11 Ogos (Bernama) -- Industri unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE) di Malaysia perlu diberi nafas baharu dengan penghasilan produk-produk bernilai tinggi dan tidak hanya tertumpu kepada pengeksportan mineral secara mentah, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Beliau berkata harga REE dijangka meningkat melebihi 700 peratus dalam tempoh 20 tahun akan datang berikutan permintaan tinggi terhadap sektor pembuatan terutamanya bagi penghasilan teknologi terkini seperti kereta elektrik, komputer, telefon pintar, industri bateri, magnet berintensiti tinggi dan pembuatan kaca.

"Seiring dengan perkembangan pesat teknologi, keperluan sumber NR-REE akan terus meningkat dan mendapat permintaan yang tinggi," katanya yang mengalu-alukan kerjasama daripada pelbagai pihak menerusi aktiviti Penyelidikan, Pembangunan, Pengkomersialan dan Inovasi (R&D&C&I) dalam penghasilan produk mineral khususnya NR-REE.

Takiyuddin berkata berdasarkan penemuan sumber NR-REE yang bernilai tinggi, Malaysia mampu bersaing di peringkat global bagi menjadi pemain utama serantau dalam membekalkan sumber NR-REE.

Dalam teks ucapannya yang dibacakan Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) Datuk Rosli Isa sempena Simposium 2022: NR-REE di sini hari ini, Takiyuddin berkata sumber NR-REE dikenal pasti tersebar di sekitar Kelantan, Kedah, Perak, Pahang, Terengganu, Negeri Sembilan, Johor dan Melaka. 

Pada masa ini, menurutnya China masih mendominasi pengeluaran sumber REE, dan berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat, bagi 2018 hingga 2021, anggaran pengeluaran sumber REE oleh negara itu adalah sekitar 120,000 tan metrik hingga 168,000 tan metrik setahun. 

Beliau berkata pengeluaran sumber REE pada masa ini di Malaysia hanya diperoleh daripada mineral monazite dan xenotime yang merupakan produk sampingan daripada perlombongan biijih timah, dan berdasarkan statisitik, pengeluaran sumber REE daripada produk sampingan itu hanya mencapai sekitar 21 tan metrik hingga 1,645 tan metrik sahaja.

Takiyuddin berkata industri NR-REE di Malaysia akan ditransformasi daripada pengeksportan mineral secara mentah kepada penumpuan terhadap pengeksportan produk separa siap di peringkat pertengahan atau produk akhir berasaskan mineral di peringkat hiliran.

"Usaha ini adalah penting dalam memastikan pembangunan industri NR-REE di Malaysia tidak terhenti di peringkat huluan sahaja. Sebaliknya diperluaskan lagi hingga menghasilkan satu ekosistem industri NR-REE yang lengkap yang mampu memberi sumbangan signifikan kepada ekonomi negara," katanya.

Takiyuddin berkata kementeriannya juga sudah menetapkan beberapa sasaran utama yang merangkumi penumpuan terhadap pembangunan keseluruhan rantaian nilai NR-REE khususnya bagi peringkat pertengahan dan hiliran untuk memastikan pembangunan industri berkenaan dapat dibangunkan secara holistik.

-- BERNAMA