soalan lazim hubungi kami maklum balas direktori kakitangan peta laman

Lembah Kinta terima akuan Geopark Kebangsaan kali kedua

4BF4E2BA 091F 4C67 BA47 BF9BC7B54E27

IPOH - Tapak geologi Lembah Kinta berjaya mengekalkan status sebagai Geopark Kebangsaan buat kali kedua.

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Perak, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, perakuan semula itu telah diterima pada 20 Jun lepas daripada Jawatankuasa Geopark Kebangsaan bagi sesi 2021-2025.

Menurutnya, pengiktirafan itu adalah bukti komitmen tinggi kerajaan negeri bersama agensi lain dalam usaha mengekalkan dan memulihara warisan semulajadi di setiap geotapak di sebalik pembangunan sedia ada.

"Kita akui menghadapi cabaran besar dalam usaha mengekalkan dan memulihara setiap kawasan dalam Geopark Lembah Kinta ini kerana di dalamnya, kita punya satu bandar raya yang besar.

"Dengan adanya bandar raya sudah tentulah aspek pembangunan dan ekonomi itu wujud, jadi untuk mencari keseimbangan antara keduanya itu amatlah memerlukan usaha keras dan kerjasama semua pihak," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan majlis perasmian penutup program Reskill dan Upskill Kursus Asas dan Lanjutan Jurupandu@Geoguide Geopark Lembah Kinta di sini pada Ahad.

Hadir sama, Pengarah Cawangan Penyelarasan Operasi Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG), Nizarul Ikram Abdul Rahim; Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Perak, Nurmalis Musa dan Penasihat Pakar Geopark Lembah Kinta, Prof Emeritus Dr Mohd Shafeea Leman.