292156762 141313125177997 8408822642085608842 n

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia Perak bersama sama KetSA telah menjadi Jawatankuasa Induk menganjurkan Program Mesra Rakyat (Zon Tengah) Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) 2022.

Program telah dijalankan di Dewan Serbaguna Sungai Kerang, Trong, Daerah Larut Matang dan Selama, Perak pada hari raya Aidil Adha ke-3 iaitu pada 12 Julai 2022.

Sambutan dari orang ramai dan penduduk setempat adalah sangat menggalakkan dengan seramai lebih kurang 1600 tetamu yang hadir memeriahkan majlis tersebut . Sejumlah 20 ekor lembu telah disembelih bagi ibadah qurban dan dagingnya telah diagih-agihkan kepada asnaf dan penduduk kampung sekitar kawasan Sg. Kerang.

Majlis ini dimeriahkan dengan kehadiran YB Datuk Seri Takiyuddin Hassan, Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Dato’ Haji Rosli bin Isa, Ketua Setiausaha Tenaga dan Sumber Asli, Ketua Pengarah dan barisan Pengurusan Tertinggi JMG.

Selain ibadah qurban, pameran dari pelbagai jabatan dan agensi di bawah KeTSA turut mendapat sambutan dari tetamu yang hadir.

Galeri Foto

malaysia thailand

5-7 Julai 2022 – Penyuntingan Laporan Teknikal Kumpulan Kerja Penyiasatan Bersama Geologi Sempadan Malaysia Thailand (Malaysia-Thailand Border Joint Geological Survey Working Group Joint Report Editing) telah berlangsung secara maya. Program ini telah dihadiri oleh pegawai–pegawai dari JMG Malaysia dan Department of Mineral Resources Thailand (DMR). JMG diwakili oleh pegawai-pegawai dari Bahagian Perkhidmatan Teknikal (BPT), JMG negeri Kelantan, Perak, Pahang, Terengganu dan Sabah serta penasihat teknikal luar dari UM dan mantan Profesor Geologi UKM. Penyuntingan laporan teknikal ini telah dipengerusikan secara bersama oleh En. Mat Niza bin Abdul Rahman, Ketua Kumpulan Kerja Malaysia dan Dr. Doungrutai Saesaengseerung, Ketua Kumpulan Kerja Thailand. Tiga laporan teknikal telah disemak dan digabungkan, iaitu:

  1. Compilation of Geological Sites Potential for Geotourism along Malaysia-Thailand Border. Core person: Ms. Atilia binti Bashardin (Malaysian side) and Mr. Rath Jitrattana (Thai side).
  2. Stratigraphic Correlation and Fossil Assemblages between the Timah Tasoh Formation and Pa Samed Formation. Core person: Mr. Amir Mizwan bin Mohd Akhir (Malaysian side) and Dr. Doungrutai Saesaengseerung (Thai side).
  3. Case Study on Geohazards in Karst Areas. Core person: Mr. Muhammad bin Abdullah (Malaysian side) and Mr. Sakda Khundee (Thai side).

Laporan-laporan teknikal ini perlu disiapkan dan dikemukakan kepada the Malaysia-Thailand Border Joint Geological Survey Committee (MT-JGSC) semasa Mesyuarat MT-JGSC Ke-19 pada bulan Ogos yang akan datang.

POSTER SIMPOMIN 2022 NR REE 2nd Announcement

For more information please contact;

Secretariat,
10th SIMPOMIN 2022: NR-REE
Tel: +05-5477051/52/53
Email: Mrs Roshaida Arbain (Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.)
Dr Tinesha Selvaraj (Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.)